Regionalni akcijski načrt za e-mobilno infrastrukturo

Regionalni akcijski načrt za e-mobilno infrastrukturo, s komunikacijsko strategijo, vključuje skupno 21 ukrepov, občinskih (15) in aktivnosti Regionalne razvojne agencije Gorenjske v sodelovanju z regionalnim distributerjem električne energije (6). Namenjeni so razvoju e-mobilnosti s poudarkom na infrastrukturi e-mobilnosti.

Trajnostni energetsko-podnebni načrt Gorenjske

Dokument je nastal v okviru evropskega projekta sofinanciranega s strani ESRR. Sestavljen je iz dveh delov. Končni verziji dokumenta so bili pripravljeni leta 2019. Dokument naslavlja tudi uvajanje mobilnosti na elektriko.

Dostop do e-koles omogoča prehod na širšo demografsko kategorijo. Zagotavljanje mreže polnilne infrastrukture za e-kolesa omogoča fizične in družbene dejavnosti, povezane s kolesarjenjem ter jih naredi bolj vključujoče in koristi za dobro počutje širšega prebivalstva. Primer je socialna izolacija samskih državljanov, ki se upokojijo. Študije v Veliki Britaniji in na Japonskem so pokazale, da če se državljan upokoji in se preseli v dom za ostarele in se v enem letu ne pridruži socialni in telesni dejavnosti, je večja verjetnost, da se bo umaknil v osamitev in zdravje se bo poslabšalo. Infrastruktura in oprema za kolesarjenje z e-kolesi bi se lahko izkazala za dobro možnost za reševanje te nevarnosti. Družine z različnimi mobilnostmi bi lahko dostopale do e-koles, da bi olajšale vključujoče kolesarske aktivnosti.

 

Dokument je pripravljen v angleškem jeziku in je dostopen na angleški verziji strani pod zavihkom “DOCUMENTS”, “National documents”.