E-mobilnost in trajnostna mobilnost -priložnost za podjetja

E-mobilnost in trajnostna mobilnost -priložnost za podjetja

Mestna občina Kranj, Avto Magazin, Petrol d. d. in Ministrstvo za okolje in prostor so, 24. 10. 2019, v prostorih Mestne občine Kranj, organizirali strokovni dogodek o e-mobilnosti in trajnostni mobilnosti.

 

Župan Mestne občine Kranj, Matjaž Rakovec, je v uvodnem nagovoru povedal, da ima Kranj enega najlepših kanjonov v Evropi in stičišče dveh rek, ki dopolnjujejo urbano okolje in ga delajo privlačnega za kolesarstvo in ostale načine trajnostne mobilnosti. Poudaril je, da je občina zelo naklonjena uvajanju trajnostne in  električne mobilnosti kar kaže pospešeno uvajanje sistemov oddaje navadnih in električnih koles, električni Kranvaj, nakup električnih vozil za javno upravo, hibridnega vozila za javni potniški promet in načrti za širjenje e-mobilnosti, nekateri že v izvajanju.

Dušan Lukič, odgovorni urednik revije Avto Magazin, je predstavil prednosti uporabe električnih vozil, plug-in in navadnih hibridnih vozil, tehnične specifikacije, uporabnost ter realno predstavil tudi njihove pomanjkljivosti. Udeleženci so se seznanili s primerjavo konkretnih izračunov vrednosti vplivov na okolje z vidika izpustov CO2 pri proizvodnem ciklu baterije in vrednosti CO2 pri vozilih na fosilna goriva, pridobili uporabne nasvete glede uporabe javnih in domačih polnilnic ter uvajanja hitrih polnilnic (nad 50kW) na avtocestah. Dušan Lukič je predstavil različne možnosti financiranja nakupa električnih vozil, ki so trenutno na izbiro v Sloveniji za fizične in pravne osebe. Slednje je bil tudi uvod v predstavitev Petrola. Predstavnik družbe Petrol, Žiga Primožič je predstavil storitve poslovnega najema vozil in primerjavo cen njihovih storitev v primerjavi s stroški nakupa in vzdrževanja električnega vozila.

Organizacije, ki so se odločile za poslovni najem avtomobilov pri Petrolu so predstavile svoje izkušnje. Poleg Gostišča Dolinšek iz Sevnice, Pivovarne Laško Union – Heineken, Knauf Insulation, je bila predstavljena tudi Zlata Mreža Prostofer, ki ponuja brezplačne prevoze z električnimi vozili za starejše, težje gibalno sposobne, socialno ogrožene osebe in osebe, ki nimajo sorodnikov za prevoz od vrat do vrat.

Za udeležence dogodka je bilo organizirano testiranje električnih vozil in sicer modelov BMWi3, Jaguar I-pace, Renault Zoe, Smart fortwo, Nissan Leaf, Hyundai Kona in Hyundai Ioniq.