Sodelovanje v prid e-mobilnosti

Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC, Kranj, se je v torek, 11. junija 2019, udeležila delovnega srečanja v hotelu Radisson Blu Plaza v Ljubljani, da bi predstavila rezultate e-MOTICON projekta, vključno z Memorandum o soglasju.

Podjetje Elektro Ljubljana, Gorenjske Elektrarne in BSC Kranj, RDA Gorenjske je županom 23 občin osrednje slovenske regije predstavilo trenutno stanje na področju infrastrukture za e-mobilnost.

Predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič je predstavil načrte razvoja elektroenergetske infrastrukture in poudaril izzive, s katerimi se soočajo distributerji električne energije in ponudniki pri večanju odjema električne energije in širjenju e-mobilnost. Trenutno omrežje servisira vse večje povpraševanje po električni energiji. V Sloveniji električni avtomobili in priključni hibridi ne predstavljajo težav pri porabi električne energije in dnevnih konicah povpraševanja. Toda “glede na spremembe, ki jih pričakujemo, nam bo zmanjkalo finančnih sredstev za posodabljanje obstoječih in gradnjo novih omrežij,” je med drugim dejal Ribič.

Izvršni direktor območnih enot Obratovanje in razvoj distribucijskega omrežja Matjaž Osvald je podrobneje pojasnil razvoj distribucijskega omrežja ter pretekle in tekoče projekte ter odgovarjal na vprašanja županov glede stroškov in zagotavljanja zelene električne energije. Skupaj z Jurijem Curkom, svetovalcem družbe Elektro Ljubljana, so predstavili statistične podatke o obratovanju in s tem povezane stroške, vključno z pomenom državne politike, ki vpliva na finančna sredstva za razvoj in vzdrževanje omrežja.

Gostujoča govornika, vodja projektov na gorenjski regionalni razvojni agenciji, BSC Kranj Blanka Odlazek in Iztok Jenko, vodja razvojnih in operativnih projektov Gorenjske Elektrarne, sta v okviru e-MOTICON-a predstavila skupni pilotni projekt – tehnično nadgradnjo obstoječih gorenjskih električnih polnilnih postaj, ki so jih Gorenjske Elektrarne povezale v interoperabilno omrežje, in spremljali ustrezne podatke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Jenko je predstavil njihova prizadevanja za implementacijo infrastrukture za e-mobilnost in enotno informacijsko platformo za polnilno infrastrukturo električnih vozil in prihodnje sodelovanje z glavnimi nacionalnimi deležniki v tem sektorju. Odlazek je predstavila glavne rezultate projekta e-MOTICON ter participativni pristop k sodelovanju in podpori občin na Gorenjskem za e-mobilnost in infrastrukturo. Ta dogodek je bil priložnost za poziv vsem 23 sodelujočim županom  osrednjeslovenske regije, naj združijo prizadevanja in povečajo svojo podporo e-mobilnosti.