Prvi popolnoma električni hitri trajekt na svetu

Prvi popolnoma električni hitri trajekt na svetu

Projektni partnerji projekta TrAM, Obzorje 2020, ki ga financira EU, bodo razvili hitri trajekt brez emisij za prevoz potnikov. Projekt vodita Kolumbus in okrožni svet Rogaland iz Norveške.

Trenutno se na Norveškem gradi električni hitri potniški trajekt z nič emisijami. Trajekt bo potoval s povprečno hitrostjo 23 vozlov in bo lahko prevažal 45 potnikov in 20 koles. Kolumbus, podjetje za javni prevoz in okrožni svet Rogaland sta vodji projekta. Potniško plovilo bo vozilo med Hommersakom in Stavangerjem in bo imelo več vmesnih postaj, na katerih se bo trajekt ustavljal le po želji potnika. Gradnja trajekta, ki bo prvi te vrste na Norveškem in verjetno tudi na svetu, se konča leta 2022.

S tem trajektom se bodo tovrstna plovila uvrstila na trg nič ogljičnih hitrih plovil. Načrtovano je, da se bodo po koncu gradnje izkušnje iz projekta prenašale na gradnjo enakih ali podobnih plovil v Evropi.

Proizvodnja trajekta bo potekala modularno. Modularna gradnja je nova metoda gradnje plovil, ki prispeva k 25 odstotnemu zmanjšanju proizvodnih stroškov in 70 odstotkov manjšim inženirskim stroškom. Okrožni svet Rogaland pravi, da je projekt revolucionaren glede tehnologije z ničelnimi emisijami in proizvodnih metod, prispeval pa bo h konkurenčnosti visoko hitrostnih plovil na električni pogon tako glede stroškov kot okolja.

Projekt bo izvedel tudi dve študiji za isto vrsto plovil na reki Temzi v Londonu in kanalih v Belgiji. Namen študij je raziskati možnosti za uvedbo podobnih plovil z ničelnimi emisijami. To bo utrlo pot za okolju prijazne ladje z nižjimi cenami tudi na drugih evropskih vodnih poteh.

Več lahko preberete in poslušate na. https://tramproject.eu/2020/06/24/ensuring-efficiency-and-safety-in-electric-vessels/