ETREL INCH PRVA INTERAKTIVNA E-POLNILNA POSTAJA NA SVETU!

Po ETREL OCEAN programski opremi, polnilnicah ETREL G5 in G6, maja 2018 na trg prihaja tudi ETREL INCH v dveh osnovnih modelih e-polnilnih postaj. ETREL INCH bo trenutno najboljša polnilna postaja v Sloveniji, z zelo naprednimi funkcijami in visoko konkurenčnostjo na trgu.

Slovenski razvijalec programske opreme za upravljanje e-polnilne infrastrukture in proizvajalec električnih polnilnih postaj ETREL nadaljuje z razvojem inovativne e-polnilne opreme, ki jo poleg vrhunskih tehničnih rešitev odlikuje tudi izjemno eleganten dizajn. Maja tega leta načrtuje lansiranje novega modela e-polnilne postaje ETREL INCH, ki je prva interaktivna e-polnilna postaja na svetu. Narejena je bila kot nadgradnja predhodne ETREL G5. ETREL INCH je stenska e-polnilna postaja, ki je zaradi velikosti primerna za garaže in javna parkirišča z več polnilnimi enotami, omogoča tudi posredovanje različnih informacij uporabnikom. Polnilnico se lahko pritrdi tudi na samostoječe stebričke. Primerna je tako za lokacije z nižjo kot z višjo močjo električne napetosti. ETREL INCH prihaja na trg v dveh osnovnih modelih, Etrel INCH Pro in Etrel INCH Home. Vizualno bosta oba produkta popolnoma enaka, razlikovala se bosta po funkcionalnostih.

Etrel INCH Pro je namenjena javnim ali pol-javnim postavitvam. Pri omenjenih lokacijah je pri uporabi e-polnilnice namreč potrebna identifikacija uporabnika. Identifikacije je mogoča z RFID kartico, PIN, QR kodo – s pomočjo mobilne aplikacije, omogočeno je tudi SMS identificiranje.  Etrel INCH Pro omogoča najboljšo možno uporabniško izkušnjo in hkrati zmanjša stroške sistema za operaterja. Za dosego zmanjševanja stroškov sistem omogoča prilagoditev moči polnjenja, ki temelji na drugih polnilnikih na isti lokaciji – slednje se imenuje grozdenje (clustering). Z uporabo Etrelovih algoritmov so lahko polnjenja pametno porazdeljena med vse povezane uporabnike glede na Z uporabo Etrelovih algoritmov so lahko polnjenja pametno porazdeljena med vse povezane uporabnike glede na uporabnikove navade, uporabnikov čas odhoda, prednostne naloge in zahtevano količino energije. Na javnih lokacijah se polnilne postaje povežejo v inteligentno skupino in skupaj delujejo kot bi ena polnilna postaja. Druga drugi uravnavajo polnjenje in prilagajajo skupno moč polnjenja, da se priključna moč ne preseže. Uporabnik na tako polnilnico vnese svoj čas odhoda, polnilnice pa nato postavijo prioriteto in s tem tudi višjo hitrost tisti polnilnici katere uporabnik bo najhitreje odšel (glede na vneseni čas odhoda). Lastnikom določene lokacije ni potrebno opravljati drage nadgradnje omrežne povezave, da bi zagotovili polnjenje večjemu številu e-vozil. Etrel INCH Pro omogoče tudi več načinov povezljivosti z internetom (LTE, Ethernet, PLC, Wi-FI) ter več možnosti prikazovanja na LCD zaslonu kot je animacija logotipa, oglasi, druge informacije.

Etrel INCH Home bo navdušila gospodinjstva saj je namensko zasnovana ravno za enostavno uporabo doma. Etrel INCH Home se lahko poveže z Load Guard s pomočjo katere polnilna postaja spremlja električno porabo gospodinjstva na podlagi katere bo lahko avtomatsko in avtonomno uravnavala moč polnjenja električnega avtomobila. Na tak način Etrel INCH Home poskrbi, da nikoli ne pride do izpada električne energije zaradi morebitne preobremenjenosti sistema. Moč polnjenja je prilagojena količini elektrike v omrežju, zmanjševanje povpraševanja v konicah, in sistemom proizvodnje električne energije, npr. domače elektrarne – sončni paneli, vodne elektrarne, vetrnice. Vzorčno učenje pametnega sistema izboljšuje čas polnjenja in ustvari optimalni načrt polnjenja. Vsak uporabnik je priskrbljen tudi s spletnim vmesnikom na katerem ima večji vpogled na porabo elektrike za potrebe polnjenja avtomobila, daljinsko upravlja z močjo polnjenja in podobno. Polnjenje na domači Etrel INCH Home polnilnici ne zahteva identifikacije uporabnika, vendar je kljub temu možna zaščita s PIN identifikacijo, ki ga uporabnik lahko vtipka na LCD zaslonu na dotik. Etrel INCH Home omogoča povezljivost z Ethernetom, PLCjem ali Wi-Fijem, nekaj je tudi možnosti prikazovanja na LCD zaslonu.

Oba modela e-polnilnice Etrel INCH sta inovativna v svoji umetni inteligenci, saj se učita od svojega uporabnika (koliko časa se avto polni, kdaj uporabnik neha polnit avto, ker gre recimo v službo) in na podlagi tega polni na bolj ekonomičen in cenovno ugoden način. Torej, kot smo omenili že prej, polnilnica lahko npr. počaka s polnjenjem, ko se cena elektrike spusti ali ko je električno omrežje manj obremenjeno.

Etrel INCH lahko v živo vidite na letošnjih TEN-T dnevih,  25. aprila, v Ljubljani, na sejmu eCarTec, 16. oktobra 2018, v Münchnu ali na European Utility Week 2018, 6. Novembra 2018, na Dunaju.